Oppskriften På En God Jobbsøknad
Tilbake til alle artikler,
Lisa Haugen

Lisa Haugen

Senior markedskoordinator

20. oktober 2021

9 tips: Slik skriver du en god jobbsøknad

Les rådene som plasserer deg i ja-bunken.

Du har funnet drømmejobben, men hvordan kan du skille deg ut i søknadsbunken og overbevise om at du er den rette kandidaten? Det løser du først og fremst ved å skreddersy jobbsøknaden til stillingen du søker og fylle den med nøkkelord som viser at du er rett person. Vi gir deg 9 tips til hvordan du går frem for å skrive en god jobbsøknad.

CV-en har allerede listet opp kvalifikasjonene dine, søknaden skal underbygge den og gi din fremtidige arbeidsgiver gode grunner og eksempler på hvorfor du er personen de bør ansette.

I søknaden kan du trekke frem det som ikke kommer tydelig frem av CV-en; særlig relevant erfaring, utdannelse, personlige egenskaper. Sett ord på hvorfor du så gjerne vil ha akkurat denne jobben.

Her er våre råd for hva du bør tenke på når du skal skrive jobbsøknaden:

1. Gjør grundig research
Bruk all informasjon du har tilgjengelig om selskapet og jobben når du skal skrive søknaden. Vis at du vet litt om bedriften og har forståelse for bransjen. Ring for å stille utfyllende spørsmål om rollen og arbeidsoppgaver, det kan gi deg verdifull informasjon om hva arbeidsgiver legger særlig vekt på. Å henvise til noen du har snakket med i forkant kan også gi søknaden din ekstra oppmerksomhet.

2. Fang leseren med en fengende overskrift og innledning
Gi en kort og tydelig oppsummering av hvem du er og hvorfor du søker på denne jobben. Du har begrenset plass og tid til å overbevise leseren, så besvar de viktigste spørsmålene først: har du kompetansen som kreves og hva er motivasjonen din for å søke?

Les også om hvordan du setter opp jobbsøknaden som skal få deg til intervju

3. Hva er motivasjonen din?
Hvilke arbeidsoppgaver brenner du for, og hva gir deg høy arbeidsglede? Få for eksempel frem hvorfor du ønsker å jobbe i den aktuelle bransjen eller hva som er det unike ved akkurat denne bedriften som gjør at du har lyst å jobbe der.

4. Hva er de viktigste arbeidsoppgavene?
Analyser stillingsannonsen så du har klart for deg hvilke oppgaver som skal løses og hvilken kompetanse som kreves. Husk at du ikke nødvendigvis trenger å huke av alle punkter på kravlisten for å være kvalifisert til jobben - her kan du få et fortrinn ved å ringe først! Vis at du har forstått hva jobben går ut på: ha fokus på nøkkeloppgaver og gi eksempel på hvordan du kan løse bedriftens behov.

5. Ikke gi rom for tolkning
Søker du jobb et nytt sted? Si gjerne noe om det og hvordan det påvirker praktiske forhold som reisevei og fleksibilitet. Er det en risiko for at du kan oppleves som overkvalifisert? Fortell årsaken til at du søker en stilling som kan se ut som et steg ned, men legg vekt på at du ønsker deg inn i en ny rolle – ikke at du søker deg bort fra noe annet.

6. Learnability – vis at du har evne og vilje til å lære
Ingen kan alt, men har du ikke rett bakgrunn er det enda viktigere å overbevise rekruttereren om at du likevel er den rette for jobben. Vis at du har interesse og forutsetninger for å lære og henge med i utviklingen. Trekk frem konkrete eksempler på situasjoner hvor du måtte omstille deg eller sette deg inn i noe nytt på kort tid. Det viser arbeidsgiveren at du er fremoverlent, klar for å ta til deg ny kunnskap og ønsker å utvikle deg i jobben.

Les mer om Learnability og hvorfor det er en av fremtidens viktigste kompetanser

7. Hva kan du tilby?
Bedriften skal ansette deg fordi du kan løse behovet som er utgangspunktet for stillingsannonsen. Henvis til din erfaring og kompetanse og forklar hvordan du kan bidra positivt og kanskje til og med løfte virksomheten til et høyere nivå. Kom med eksempler på resultater du har oppnådd eller personlige egenskaper som gjør at du kan skape verdi for arbeidsgiver.

8. Språklige virkemidler
Vær oppmerksom på språket og formuler deg på en måte som fremhever deg og personligheten din positivt. Hvordan er bedriftens egen stil og tone? Veldig konservativ og formell, eller uformell og med glimt i øyet? Se gjerne på hvordan stillingsannonsen er formulert og forsøk å bruke samme «stemme». Det kan gi leseren følelsen av at du passer inn i miljøet.

9. Less is more
Jobbsøknaden bør ikke overskride én A4 side. Arbeidsgiver har ofte en stor bunke med søknader på bordet og bruker kanskje bare 30 sekund på å skumme igjennom hver søknad. Bruk korte setninger og avsnitt med tydelige budskap som gjør teksten enklere å lese.

Unngå standardklisjeer og vær nøye med rettskrivingen – enkle skrivefeil og slurv kan gjøre at du havner i feil bunke! Få alltid noen til å lese over søknaden for deg før du sender den.


Lykke til med jobbsøkingen!


Ikke funnet stillingen du vil søke på enda? Registrer deg i vår CV database, så kanskje vi finner drømmejobben for deg!

Del: