Banner Web 2800 X 960 (6)
Tilbake til alle artikler,

10 gode tips til en bedre CV

Gjør det enkelt å se hvem du er.

Curriculum Vitae (CV) er det latinske ordet for livsløp. CV-en skal være et supplement til jobbsøknaden og bør inneholde det du har gjort frem til nå som er relevant for den stillingen du søker. Våre 10 gode CV-tips skal gjøre deg best mulig rustet den dagen drømmejobben skulle dukke opp.

1. Masterdokument

Husk at CV-en skal være et levende dokument som bør redigeres hver gang du har fått nye arbeidsoppgaver, tatt et kurs eller har lært deg et nytt IT-system. Den dagen du skal søke jobb skreddersyr du CV-en ut fra hva som er relevant for jobben du søker. Og vips, så er du ett skritt nærmere drømmejobben.

2. Layout - Hvordan bør en CV se ut?

Tenk enkelt og oversiktlig med gode marger og tydelige overskrifter. Velger du samme font og skriftstørrelse på CV og søknad vil det gi et mer ryddig inntrykk. CV-en bør ikke overskride to A4 sider.
Du kan finne CV-maler på nettet hvis du ikke vet hvor du skal begynne.

Unntak: Søker du en kreativ stilling imponerer du neppe med en CV-mal hentet fra Google. Følg bransjestandard for stillingen du søker.

3. Personalia og kontaktinformasjon

  • Fullt navn (gjerne som overskrift)
  • Adresse
  • Fødselsdato
  • E-postadresse og telefonnummer (bruk en seriøs e-post-adresse når du søker jobb og unngå jobb e-post dersom du er i en stilling i dag.)

 

4. Bilde i CV?

Bildet er et viktig førsteinntrykk, så velg et nøytralt og profesjonelt bilde med klart blikk.

Tips: Er det flere år siden sist du søkte jobb? Selv om bildet ser profesjonelt og fint ut, er det viktig at det viser hvordan du ser ut i dag. Kanskje det er på tide å bytte det ut? 

5. Nøkkelkvalifikasjoner - En konklusjon om hvem du er og hvor du er i dag.

Dette er et viktig punkt. Under nøkkelkvalifikasjoner skal du skrive et kort sammendrag som viser hvorfor du er riktig for denne jobben. Tilpass det du skriver til stillingen du søker, og trekk fram det som er mest relevant av erfaring og personlige egenskaper:

  • "Resultatdrevet og ambisiøs TITTEL med X års erfaring i x -bransjen"
  • "Med god kunnskap om X, Y og Z bidrar jeg med A og B"
  • "Mitt engasjement i X har i løpet av årene generert Y resultat"

 

6. Utdannelse og erfaring - Hva skal først?

Hva veier tyngst for stillingen du søker? Utdannelsen din eller arbeidserfaringen? Hvis rollene du har hatt er mest relevant for det du søker, bør arbeidserfaringen komme øverst. Søker du derimot en stilling som er relevant til utdannelsen bør dette skrives først. Skriv alltid i omvendt kronologisk rekkefølge - siste stopp først. Forslag til struktur:

TITTEL
Arbeidsgiver | Måned, Årstall - Måned, Årstall

  • Hvilke arbeidsoppgaver hadde du? Legg vekt på det som er relevant for stillingen.
  • Hvilke resultater vil du fremheve?
  • Notér også ned relevante fag og ansvarsområder

Tips: Opplysninger om ungdomsskole og deltidsjobber fra tenårene er bare relevant hvis du er ung, har lite arbeidserfaring eller begrenset utdanning. 

Hva med hull?
Har du vært arbeidsledig i en periode eller kanskje tatt deg et friår? Skriv dette under et avsnitt du kan kalle "Annen erfaring". Det kan være mange grunner til at man ikke er i jobb eller studie kontinuerlig gjennom livet. Forklar hva du gjorde og lærte i perioden.

7. Kurs og tillitsverv

Tenk relevans og varighet. Kurs du har tatt i løpet av noen korte timer er ofte ikke viktig å ha med hvis det er trangt om plassen. Prioriter å ta med kurs du har gjennomført nylig og som kan være relevant til stillingen du søker. Før opp dato og kursets varighet, navn på kurs og kursholder. 

Har du tatt på deg frivillige verv? Det kan vise at du er samfunnsengasjert og har stor arbeidskapasitet. Tenk vervet som en viktig erfaring og vis til konkrete eksempler på hva slags ansvar du har hatt.

8. IT-kompetanse og språk

Skriv en liste over programmer og teknologi du behersker. Blir det mye, så prioriter det som er mest relevant for stillingen. Grader nivået du ligger på: grunnleggende, gode kunnskaper eller svært gode kunnskaper. 

På lik linje med IT-kunnskaper er det viktig for oss å se hvilke språk du behersker. Grader ferdighetsnivået også her, og vær tydelig på hvilke språk du behersker ekstra godt (f.eks. morsmål og andrespråk).

9. Øvrig

Her kan du legge inn om du har førerkort, hva slags fritidsinteresser du har, militærtjeneste og eventuell annen informasjon som kan være relevant for stillingen.

10. Før du kan si deg ferdig, må du lese korrektur.

En CV med mange skrivefeil kan fort bli lagt i nei-bunken. Gå derfor over flere ganger, og sjekk en ekstra gang at alle måneder og årstall er korrekte.

Ett siste tips som bonus:
Når du har skreddersydd CV-en, bør den lagres som pdf før du sender den av gårde. Da har du full kontroll på hvordan dokumentet ser ut i andre enden.

Lykke til med jobbsøkingen!
 
Ta gjerne en titt på våre ledige stillinger. Kanskje jobber vi med drømmestillingen din akkurat nå?

Del: