Rekrutteringsutfordringer 2022 (1)
Tilbake til alle artikler,
Lisa Haugen

Lisa Haugen

Senior markedskoordinator

2. desember 2021

6 spørsmål: er du og bedriften en god match?

Still de riktige spørsmålene

Skal du på jobbintervju? Da er det viktig å huske på at du ikke bare skal selge inn deg selv, men også finne ut om bedriften er noe for deg. Den gode matchen går begge veier. Men hvordan finner du egentlig ut om du og bedriften passer sammen? Vi har satt sammen 6 spørsmål som kan hjelpe deg.

Et jobbintervju byr på en rekke klassiske spørsmål som du må forberede deg på. En potensiell arbeidsgiver vil gjerne finne ut om du er den rette matchen for bedriften, men det er også viktig å føle at bedriften er rett match for deg. Still derfor også spørsmål til de som sitter på den andre siden av bordet. Her får du 6 forslag til spørsmål som kan hjelpe deg å bli klokere på om du og bedriften er rett for hverandre.

1. Hvilke utviklingsmuligheter er det i stillingen?

Du har kanskje lest i stillingsannonsen at det er gode muligheter for personlig og faglig utvikling. Spør om rekruttereren kan utdype dette og få konkrete svar på:

  • Er det mulighet for etterutdanning eller kurs?
  • Hvordan får du feedback? Eller: Hvordan sparrer dere med hverandre?
  • Hvordan sikrer dere at de ansatte er oppdaterte og gode innen sitt fagfelt?


Med fokus på utviklingsmuligheter viser du at det er en prioritet for deg. Kanskje får du også muligheten til å fortelle hvordan du lærer noe nytt – en ettertraktet egenskap.

2. Hvordan synes selskapets verdier i det daglige arbeidet?

Kan du identifisere deg med selskapets visjon og verdier? Du kan både spørre om en enkelt verdi eller hele selskapets verdisett. Det er et godt utgangspunkt for å finne ut om bedriftens verdier stemmer overens med dine egne, og om du kan stille deg bak det bedriften står for.

Det er også positivt for din potensielle fremtidige arbeidsgiver å få muligheten til å utdype sitt hjertebarn - verdiene og visjonen for bedriften. Det setter seg gjerne i hukommelsen når noen spør om de tingene som betyr noe for oss.

3. Hvordan er teamet satt sammen?

Uansett hvilken jobb du ser etter, må du kommunisere og samarbeide med forskjellige kolleger, så vis nysgjerrighet og interesse for dem samtidig som du blir klokere. Du kan for eksempel spørre:

  • Hvordan er organisasjonen/teamet sammensatt?
  • Hvilke typer personer/funksjoner er det i bedriften?
  • Hvilket team blir du en del av og hvordan jobber de sammen?


Svarene kan gi deg et inntrykk av kommende kolleger, kulturen på arbeidsplassen, og innblikk i dynamikken i bedriften. Det kan ha stor betydning for å få en følelse av om bedriften er den rette matchen for deg.

4. Har bedriften et introduksjonsprogram?

Hvordan jobber selskapet med onboarding og introduksjon av nyansatte? Dette vil gi deg en pekepinn på hvordan bedriften tar imot nyansatte, og hva du kan forvente. Ønsker de en ansatt som er selvstendig og proaktiv og finner ut av ting på egenhånd, eller har bedriften rutiner som vil hjelpe deg med å tilpasse deg og lykkes med oppgavene og ansvaret som venter. Her er noen spørsmål du kan stille for å komme inn på temaet:

  • Hvordan ser tiden før første arbeidsdag ut?
  • Finnes det noe skjema for den første tiden i jobben?
  • Hvordan vil de introdusere deg for x-, y- eller z-oppgaver?
  • Vil det være noen som skal være sammen med deg den første tiden?


Fadderordning, kollegaopplæring, introduksjon til avdelinger, møter med nøkkelmedarbeidere eller ledere, konkret opplæring i prosedyrer og sikkerhet er eksempler på aktiviteter i en god onboarding.

5. Hva kjennetegner deres/din lederstil?

Vi vet at mange bytter jobb på grunn av dårlig ledelse – eller omvendt: Vi trives og utvikler oss vunder godt lederskap. Derfor er det er lurt å komme inn på en prat om ledelse og få litt kunnskap om hvordan lederen utvikler sine medarbeidere, hvordan avdelingsmøter/medarbeidermøter holdes, og hvordan lederen bidrar til å skape et godt arbeidsmiljø.

Det er viktig at du vet hva du forventer, foretrekker og trenger fra din leder. Ved å få kjennskap til din fremtidige sjefs tilnærming og lederstil kan du lettere vurdere om det er et godt samsvar mellom dere. 

6. Hvordan ser fremtiden ut?

Dette spørsmålet kan handle om både din egen fremtid og karrieremuligheter i bedriften, eller ha som mål å gi et innblikk i bedriftens mål og utfordringer. Du er sikkert interessert i å utvikle deg med bedriften, så still spørsmål for å få vite hva som kan vente deg fremover.

Det er godt mulig at du får svar på noen av de 6 spørsmålene underveis i intervjuet, men da er fint å ha forberedt noen ekstra spørsmål. Skriv gjerne ned idéer før samtalen og gi den andre siden av bordet en grunn til å huske akkurat deg!

Del: