Temp Team Rekrutterring Bemanning Norden
Tilbake til alle artikler,
Lisa Haugen

Lisa Haugen

Senior markedskoordinator

2. februar 2022

4 utfordringer: Skal du rekruttere i Norden?

Er det endelig på tide å ta steget over grensen til nabolandet for å møte et nytt marked?

Vi setter ord på 4 nordiske rekrutteringsutfordringer du kan forvente deg og som kan være lurt å ha fokus på. Det handler om juss, språk, kanaler og støtte.

Kravspesifikasjon, stillingsannonse, ansettelsesform, lønnsnivå. Det er mye å holde styr på når det er på tide å rekruttere og ansette personale. Det blir heller ikke enklere når det skal gjøres på tvers av landegrensene og utenfor de vanlige juridiske rammene. La oss se nærmere på hva det vil si å rekruttere i Norden, mellom Danmark, Norge, Sverige og Finland.

  1. Juss, juss, juss: Ansett med riktige vilkår

Ansettelsesformer, feriedager, minstelønn, oppsigelsesregler, pensjonsbestemmelser osv. Hvert land har sine egne unike regler og betingelser som du må sette deg inn i og forholde deg til når du skal ansette personale. Sørg for at du lever opp til de ulike reglene og at du følger de rettigheter og plikter du har for ansatte i det enkelte land.

  1. Språkutfordringer: Tiltrekke og vurdere kompetanse

Er det «markedsassistent» eller «marketing assistent» som gir best resultater i Danmark? Selv om de nordiske språkene minner om hverandre, kan det være store forskjeller i de små detaljene – og tittelen er en viktig ingrediens når du skal tiltrekke deg riktig type kandidater.

Det kan også være språklige utfordringer hvis du må ansette kundeservicemedarbeidere som snakker et annet språk enn ditt eget – for hvordan tester du at personalet håndterer språket riktig? Det finnes ulike språktester, men hvis du finner en partner som har kompetanse i det aktuelle språket, gir det en ekstra dimensjon.

  1. Kjenn kanalene dine: Annonser og finn den rette kandidaten

Hvis du ikke allerede har rekruttert ansatte i Norden, kan det være vanskelig å vite hvor du skal begynne. Og med dagens arbeidsmarked er det vanskelig å finne den rette kompetansen.

Først av alt må du vite hvilke kanaler som mest sannsynlig vil hjelpe deg med å finne den rette kandidaten. I Norge foretrekkes finn.no, mens du i Sverige kan nå mange via ams.se, dansker elsker jobnet.dk og i Finland er Duunitori.fi mest utbredt.

Hvis du har et lokalt nettverk eller noen i organisasjonen har lokale kontakter, bør du dra nytte av dem. Et scenario kan være at du har et produksjonsanlegg i et annet land og nå skal utvide med en salgsavdeling. Se nettverksmulighetene – drømmekandidaten din er kanskje nærmere enn du tror.

  1. Støtte og råd: Finn en partner

Er du usikker på hvordan du skal ta neste steg i ditt nye marked? Ta kontakt med en sparringspartner. Noen som kjenner de lokale forholdene, vet hvor de skal søke etter kandidater og som kan gi støtte og råd ved rekruttering av medarbeidere. En naturlig part å henvende seg til er den statlige arbeidsformidlingen i hvert land eller for eksempel en lokal, nordisk eller internasjonal rekrutteringsvirksomhet.

Skal du rekruttere i Norden? Vi holder til i Finland, Sverige, Norge og Danmark og gir gjerne støtte eller råd i prosessen.

Del: